Ce este scrima? De ce este numit sportul regal al duelurilor?
Scrima este o disciplină sportivă în care se folosesc arme precum spada, sabia sau floreta, pentru a se duela într-un mediu controlat. Scrima este unul dintre cele patru sporturi reprezentate la toate Jocurile Olimpice, începând din anul 1896.
Scrima presupune utilizarea inteligenței pentru a acumula puncte prin atacuri sau prin apărări. Un asalt de scrimă conține elemente de manevră, recondiționare și strategie, atac și apărare.
Scrima a apărut în Europa în secolul al XVI-lea și a devenit rapid un sport favorit al nobilimii. La acea vreme, scrima era văzută ca un mod de a-ți îmbunătăți abilitățile militare, dar și ca un mod de a-ți îmbunătăți poziția socială prin demonstrarea abilităților fizice și mentale. datorită istoriei sale lungi și bogate, scrima este numită „sportul regal al duelurilor” .
Abilități dezvoltate de scrimă, utile în fiecare zi
Scrima este o disciplina sportivă care necesită nu numai abilități fizice, ci și inteligență, precizie și răbdare, care pot fi aplicate și în viața de zi cu zi. Scrima are capacitatea să dezvolte personalitatea practicantului, amator sau profesionist

Abilități importante dobândite de practicanții scrimei:
- Controlul emoțiilor – Scrima te învață să-ți controlezi emoțiile. Astfel, persoanele temperamentale sau impulsive deprind autocontrolul, iar persoanele timide ajung să se exteriorizeze.
- Gândire creativă – Crearea de strategii de atac și apărare pe baza punctelor forte și a punctelor slabe ale adversarului
- Capacitate de decizie rapidă – Scrima este extrem de dinamică, în decursul unui asalt, scrimerul trebuie să ia numeroase decizii independente, într-un timp foarte scurt de timp.
- Capacitate de concentrare – Într-un asalt, toată energia minții și a corpului se adună pentru a învinge, scrima fiind un sport ce îți ascute simțurile, îți îmbunătățește timpul de reacție și reflexele.
- Gândire creativă – Crearea de strategii de atac și apărare pe baza punctelor forte și a punctelor slabe ale adversarului
- Independența – Dezvoltă abilitatea de a lua decizii rapide sub presiunea timpului și a mizei.
- Politețe și respect – Comportamentul scrimerului este caracterizat de politețe, respect și fair-play față de adversar
Prin combinarea abilităților fizice și mentale, precum și prin încurajarea gândirii creative și a independenței, scrima poate ajuta la dezvoltarea acestor caracteristici importante în viața sportivilor.
Arme utilizate în scrima: Floreta, Sabia, Spada
Scrima modernă poate fi practicată cu oricare dintre cele trei tipuri de arme – floreta, spada și sabia. Fiecare dintre acestea are propriile reguli și zone de valabilitate pe corp, pe care le puteți vedea marcate în roșu în imaginile de mai jos.
Floreta scrimă, armă mai scurta și mai ușoară
În comparație cu celelalte tipuri de arme, floreta are cea mai mică zonă de valabilitate pe suprafața corpului – partea superioară fără brațe și mască.
Această armă este mai ușoară și mai flexibilă decât spada sau sabia, ceea ce permite scrimerilor să execute mișcări rapide și precise. Scrima floreta se concentrează mai mult pe atac și apărare prin punctare, decât pe lovituri puternice, cum se întâmplă în cazul scrimei spadă.
Regulile floretei includ principiul priorității sau dreptului la atac. Doar atunci când acest drept este obținut, se poate valida un punct.

Floretistul are prioritate în validarea unui punct când atacă.Oponentul trebuie să se apere inițial de acest atac prin efectuarea unei parade pentru a prelua prioritatea la ripostă sau un nou atac. Atunci când cei doi oponenți atacă simultan, loviturile nu sunt validate.
Sabia scrimă, arma lungă și subțire
Este o armă tradițională alcătuită dintr-o lamă lungă și subțire, cu o mâner care poate fi prins cu ambele mâini.
Este o armă mai grea și mai puternică decât floreta și spada ceea ce permite scrimerilor să execute lovituri puternice și să își exerseze forța fizică.
Scrima sabie se concentrează mai mult pe lovituri puternice și pe controlul armelor, decât pe atac și apărare prin punctare, cum se întâmplă în cazul scrimei floreta.
Secțiunea transversală a lamei este în formă de Y și are o lungime de 88cm. Sabia a fost ultima armă care a fost transformată într-o armă electrică.

Scrima sabie se desfășoară în mod obișnuit pe un teren mai mare decât cel folosit pentru scrima floreta sau pe același teren folosit pentru scrima spadă. Acest lucru permite scrimerilor să se miște mai liber și să execute lovituri mai puternice.
Spada scrimă
Spada se află ca armă între floretă și sabie, din punct de vedere al greutății și a forței. Acest lucru permite scrimerilor să execute atacuri rapide și puternice în același timp.
Scrima spadă se concentrează pe combinarea atacurilor rapide și a loviturilor puternice, oferind o experiență de scrimă mai completă decât fie scrima floreta, fie scrima sabie.
Sportivul obține puncte prin împungere cu vârful spadei, în orice zona a corpului adversarului

Știri sportive